Borgerlig vigsel

Vigselförrättare

Börjar den stora dagen närma sig? Fantastiskt! Då har ni kommit helt rätt! Här berättar vi mer om hur det fungerar med val av vigselförrättare.

Valet av vigselförrättare eller borgerlig officiant, spelar en central roll i att skapa en personlig och meningsfull vigsel. I Sverige har denne en viktig uppgift att förena par i äktenskapet och bidra till en unik och minnesvärd ceremoni. Denna artikel kommer att utforska rollen som vigselförrättare i Sverige och ge råd, inspiration och svar på vanliga frågor. Vi kommer också gå igenom vad som skiljer denne från en borgerlig officiant, samt vilka regler som gäller.

Kontakta oss
borgerlig vigsel

Vigselförrättare eller borgerlig officiant?

VIGSELFÖRRÄTTARE är en person, ofta en politiker, utsedd av av de politiska partierna i länsstyrelsen med uppdraget att viga brudpar vid borgerlig vigsel. På de flesta kommuners hemsidor finns listor med vilka som är detta i just din kommun. Om man väljer en vigselförrättare vid ett borgerligt bröllop är det bra att känna till att denne inte får ta emot ersättning från brudparet. Istället ersätts denne med milersättning från kommunen. Det är således en helt symbolisk ersättning för att täcka de egna kostnaderna för personen i fråga. I praktiken gör det att man som brudpar behöver anpassa sig till denne person vad gäller val av tid och plats för vigseln, samt till viss del vigselns utformning. I många fall när en vigselförrättare väljs, sker också vigsel på stadshuset i kommunen. Många viger enbart i stadshuset.

BORGERLIG OFFICIANT å andra sidan är en utbildad person vars jobb är att leda ceremonier, såväl vigslar som namngivningar och begravningar. Denna borgerlig officiant sätter själv sitt pris och ni som brudpar kan tillsammans med officianten helt skräddarsy en vigsel som passar er. Välja tid och plats i samråd med officianten, samt utforma vigseln precis så som ni önskar, utan förutbestämda regler. Då systemet kring vigselförrättare i Sverige är reglerat, samt att det är svårt att veta på förhand vem personen är, dennes tidigare erfarenhet och omdömen från tidigare brudpar, är det vanligt att brudpar istället väljer en borgerlig officiant som leder vigseln.

våra BORGERLIGA officianter

Vi är över 20 borgerliga officianter runt om i Sverige, som hjälper er att göra just er ceremoni, till en dag att minnas för evigt. Vi hjälper er med såväl borgerlig vigsel, som borgerlig begravning och namngivning. Läs mer om oss, vår bakgrunder, kundomdömen m.m. här.

Visa alla

Susanne
Eklöf

Borgerlig officiant

Kristina
Wessman

Borgerlig officiant

Jill
Vejby

Borgerlig officiant

Borgerlig vigsel

6 tips inför mötet med Vigselförrättaren

  1. Kommunicera tydligt: Ha en öppen och ärlig kommunikation. Diskutera era önskemål, värderingar och förväntningar inför ceremonin. Detta hjälper vigselförrättaren att skapa en personlig och meningsfull ceremoni som speglar er som par.
  2. Dela er kärlekshistoria: Berätta om er kärlekshistoria. Det kan vara viktigt att veta hur ni träffades, era gemensamma upplevelser och vad ni älskar mest hos varandra. Detta ger inspiration att inkludera personliga detaljer i ceremonin.
  3. Var öppna för förslag: Lyssna på förslag och idéer. De har erfarenhet av att skapa minnesvärda ceremonier och kan ge er värdefulla insikter och kreativa förslag. Var öppna för att utforska olika ritualer, läsningar och musikval för att göra ceremonin unik.
  4. Ge detaljerad information: Se till att ge all nödvändig information om bröllopet, inklusive tid, plats och eventuella särskilda önskemål. Detta hjälper dem att planera och förbereda sig ordentligt för ceremonin.
  5. Ta tid för repetitioner: Om möjligt, boka in tid för repetitioner med vigselförrättaren. Detta ger er en möjlighet att gå igenom ceremonin, prova eventuella rituella moment och få en känsla för hur allting kommer att ske. Repetitioner hjälper till att minska nervositeten och se till att allt flyter smidigt under själva bröllopsdagen.
  6. Skapa en personlig ceremoni: Ta tid att fundera över vilka element och detaljer som är viktiga för er som par. Det kan vara att inkludera speciella läsningar, musikval eller ritualer som har en särskild betydelse för er. Genom att skapa en personlig ceremoni blir det en unik och minnesvärd upplevelse för er och era gäster.

Vigselförrättare Stockholm

Borgerlig vigsel i Stockholm äger normalt rum i Stadshuset på Kungsholmen i Stockholm. Se listan i Stockholm här.

Vigselförrättare Göteborg

Borgerlig vigsel i Göteborg leds av vigselförrättare utsedda av länsstyrelsen. Du hittar hela listan här.

Vigselförrättare Malmö

Se listan för Malmö här.

5 vanliga frågor och svar om vigselförrättare

Vilka krav behöver jag uppfylla för att bli vigselförrättare i Sverige?

Dessa utses av den politiska partierna i länsstyrelsen som väljer vilka de anser är lämpliga personer för uppdraget.

Kan vigselförrättare förrätta ceremonier på olika platser?

Ja, de har möjlighet att förrätta ceremonier på olika platser, inklusive offentliga platser, privata hem och bröllopslokaler. Däremot är många som enbart tillgängliga för vigslar på kommunens anvisade plats, ofta stadshuset eller liknande.

Kan man använda religiösa inslag ceremonier som vigselförrättare?

Nej, i Sverige är det viktigt att hålla ceremonin icke-religiös.

Hur lång tid tar en typisk bröllopsceremoni?

En typisk bröllopsceremoni kan variera i längd beroende på parets önskemål. Vanligtvis varar ceremonin mellan 15 och 30 minuter, men det kan också vara kortare eller längre beroende på de valda inslagen.

Vad händer om vigselförrättaren blir sjuk och inte kan närvara vid vigseln?

Det är viktigt att ha en backup-plan om inte denne kan närvara vid en bokad ceremoni. Det kan vara bra att ha kontakt med borgliga officianter som kan hoppa in vid behov.