Borgerlig vigsel

början på ert livs resa

Pirrar det i magen? Börjar den stora dagen närma sig? Fantastiskt! Då har ni kommit helt rätt!

Alla brudpar är unika, och ert bröllop ska spegla er personlighet och er kärlek till varandra. Här kan ni hitta all information ni behöver för att göra ert bröllop till den mest minnesvärda dagen i ert liv. Oavsett om ni behöver hjälp med att hitta en borgerlig officiant att leda ceremonin, eller söker efter inspiration till bröllopsdekorationer, så finns vi för att hjälpa er.

Kontakta oss
borgerlig vigsel

våra BORGERLIGA officianter

Vi är över 20 borgerliga officianter runt om i Sverige, som hjälper er att göra just er ceremoni, till en dag att minnas för evigt. Vi hjälper er med såväl borgerlig vigsel, som borgerlig begravning och namngivning. Läs mer om oss, vår bakgrunder, kundomdömen m.m. här.

Visa alla

Susanne
Eklöf

Borgerlig officiant

Kristina
Wessman

Borgerlig officiant

Jill
Vejby

Borgerlig officiant

Borgerlig vigsel

Våra 7 bästa tips vid Borgerlig Vigsel

  1. Bestäm datum och tid: Välj ett lämpligt datum och tid för ert bröllop med minst ett års framförhållning. Detta garanterar att platsen ni önskar är tillgänglig.
  2. Platsval: Avgör var ni vill ha ceremonin. Oavsett om det är en stadshuslokal, en idyllisk trädgård, en strand eller en annan betydelsefull plats för er som par.
  3. Boka officiant: En borgerlig vigsel leds av en officiant som hjälper er att utforma ceremonin på det sätt ni föredrar. Ni kan inkludera musik, personliga löften, tal, ringutbyte och naturligtvis den klassiska kyssen. Gör denna stund extra speciell och meningsfull för er. OBS! En borgerlig officiant är inte en formell vigselförrättare, vilket innebär att ni efter vigseln behöver gå till en vigselförrättare som är utsedd av kommunen för att registrera er vigsel. Detta sker normalt på stadshuset eller annan lokal som kommunen tillhandahåller.
  4. Dekorationer: Ordna vacker dekor och skapa en atmosfär som passar just er personlighet. Lägg till blommor, draperier och andra dekorativa element för att göra ceremonin extra festlig och intim.
  5. Val av musik: Välj musik som har en betydelsefull plats i ert hjärta och som passar perfekt till ceremonin. Det kan vara livemusik eller inspelningar som spelas upp vid rätt tillfällen. Kanske vill du sjunga eller spela en låt själv?
  6. Fest efter vigseln: Efter vigseln är vanligtvis middag och fest för att fira tillsammans med alla gäster. Det kan vara en enkel tillställning eller en mer formell fest beroende på önskemål och budget.
  7. Kom ihåg: en borgerlig vigsel är anpassningsbar och ni kan göra ceremonin personlig på många olika sätt. Var kreativ och skapa en speciell stund för er själva och era gäster att minnas livet ut.
  8. Läs mer: på Borgerligvigsel.se
Kontakta oss


8 vanliga frågor och svar om borgerlig vigsel

Vad är en borgerlig vigsel?

En borgerlig vigsel är en icke-religiös ceremoni där två personer formellt ingår äktenskap inför en borgerlig officiant. Det är ett alternativ till kyrklig vigsel och är juridiskt giltig enligt svensk lag.

Vad är skillnaden mellan borgerlig officiant eller vigselförrättare?

En borgerlig officiant är en person som har utbildning för att leda ceremonier vid olika högtider, inklusive borgerlig vigsel, namngivning och begravning. Å andra sidan är en vigselförrättare oftast en politiker som har utsetts av länsstyrelsen och har befogenhet att utföra vigslar. Om man väljer en vigselförrättare sker vanligtvis vigseln på stadshuset eller en annan lokal som kommunen tillhandahåller. Om man däremot väljer en borgerlig officiant kan man själv välja plats för vigseln, utforma ceremonin och se till att man har en person som man känner sig trygg med baserat på deras bakgrund, erfarenhet, och kundomdömen, bland annat. I så fall registrerar man vigseln formellt i efterhand hos en vigselförrättare. Läs mer och se vilken officiant som passar er bäst här.

Kan man ha religiösa inslag vid ett borgerligt bröllop?

Ett borgerligt bröllop fokuserar vanligtvis på icke-religiösa aspekter, men paret kan välja att inkludera vissa religiösa element om det är viktigt för dem eller om det representerar deras bakgrund och kultur.

Vad behöver man tänka på när det kommer till planering av ett borgerligt bröllop?

Vid planeringen av ett borgerligt bröllop behöver man först och främst boka tid och plats. Sedan kan man välja att ha en bröllopsfest, boka lokal, välja musik, mat och dekor, samt skicka ut inbjudningar till gästerna. Läs gärna vår lista med tips och råd längre upp på sidan.

Vem kan genomföra en borgerlig vigsel?

En borgerlig vigsel kan genomföras av en vigselförrättare som har behörighet att utföra vigslar. Vanligt är däremot att man anlitar en borgerlig officiant som leder själva ceremonin, för att på så sätt vara mer flexibel till plats, tid och utformning. Och sedan går man till en vigselförrättare i efterhand och registrerar äktenskapet formellt. Se vår lista på officianter här.

Vad krävs för att ingå äktenskap genom borgerlig vigsel?

För att ingå äktenskap genom borgerlig vigsel krävs det att båda parterna är över 18 år eller har samtycke från förmyndare. Dessutom behöver man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket och få ett så kallat vigselbevis.

Var kan en borgerlig vigsel äga rum?

En borgerlig vigsel äger ofta rum på en herrgård eller slott, men kan också ske i kommunens vigselrum, andra officiella lokaler eller på platser som har blivit godkända av kommunen för ändamålet. Det kan vara både inomhus och utomhus.

Finns det några traditionella ritualer eller ceremonier vid borgerliga bröllop?

Vid borgerliga bröllop kan det finnas olika ritualer och ceremonier, men de är inte bundna till någon specifik tradition eller religiös praxis. Det är vanligt att paret utformar ceremonin efter sina egna önskemål och inkluderar tal, musik, läsning av dikter eller personliga löften.