Begravningsceremoni

En begravning kan utformas precis så enkel eller så högtidlig som du önskar. Den kan läggas upp så att ordningen liknar den kyrkliga eller så kan den utformas på ett helt annat sätt. Den utformas efter personlighet och omständigheterna kring dödsfallet. Största möjliga respekt bör visas den avlidnes vilja. Ceremonin kan till exempel innehålla musik, sång, dikter, personliga minnesord och en avskedsritual.

Jag utformar en personlig begravning med dikt, musik och minnesord från anhöriga och vänner. Avskedsceremonin är helt fri till sin form och därmed inte knuten till någon religiös eller politisk åskådning.

Varje människa är unik och lever i ett socialt sammanhang och under sitt liv lämnar hon/han många olika spår efter sig. Detta är min utgångspunkt när jag tillsammans med anhöriga förbereder en begravningsceremoni.

Anhöriga upplever ofta ceremonin ljus, vacker men framför allt personlig. När språkbruket vid en begravning överensstämmer med den avlidnes sätt att leva och vara, känner anhöriga närvaro och samhörighet i ceremonin.

Det är viktigt att ceremonin känns behaglig och rätt för dig. Det viktigaste för mig är att tillgodose dina önskemål.

Sammarbetar med: Umeå begravningsbyrå, Skellefteå begravningsbyrå, Fonus och flera av de lokala byråerna i Västerbotten. Sorgeinstitutet och Ollinens psykoterapi och konsult finns tillgängliga, för dig som vill ha stöd och hjälp i din sorgeprocess.